Vet eruit, suiker erin en het cholesterolspook

door | nov 15, 2021 | Verhalen

Begin jaren 70 kwam vanuit wetenschappelijke studies naar buiten dat consumptie van verzadigde vetten mogelijk de oorzaak kon zijn van een groeiend gezondheidsprobleem, namelijk hart en vaatziekten. We hoorden voor het eerst over cholesterol. Er kwam een landelijke campagne op gang die mensen adviseerde om hun vetconsumptie en dan met name het verzadigde vet drastisch te gaan verminderen. Fabrikanten speelde daar gretig op in en voordat we het wisten stonden de gekleurde kuipjes Becel voorzien van een gele zonnebloem op de ontbijt en lunchtafel. Roomboter eruit, zonnebloemolie erin, Unilever werkte aan zijn Becel-truc, en er werden vele trucjes met eten uitgevoerd, de voedingsindustrie vierde hoogtijdagen. Vandaag de dag zit nog steeds hardnekkig dat antivetspook in het brein van mensen door de indoctrinerende slimme marketing.

Cholesterol werd een werkwoord en de vetwijzers vlogen je om de oren.

Mensen werden gehersenspoeld. Maar hoe men ook braaf alle richtleidingen volgde van de anti-vet campagne, de cijfers van hartinfarcten verminderde niet bij dit advies, sterker nog het groeide alleen maar. Eveneens in de jaren 70 was het gebruikelijk om de potjes met sigaretten naast de toastjes met huzarensalades op tafel te zetten, men vond het normaal een sigaret op te steken in de auto met je kind op de achterbank. Ik herinnerde mij de huiskamer die blauw van de rook stond op een verjaardag, met prikkende ogen lag ik s’avonds in bed. Er werd wat af gedampt in die tijd. Nu ondenkbaar. Ook werd men lekker gemaakt met voedsel-gemak. Makkelijke sauzen uit een pakje voor over de macaroni. De voedingsindustrie floreerde, overal het verzadigde vet uit, bewerkte zonnebloem oliën en suiker erin. En niemand die zich afvroeg wat dat allemaal met de gezondheid deed.

Hartinfarcten rezen de pan uit maar mensen smeerde boterhammen dik met Becel, hagelslag erop, fabrieksslaatje of een kroket, s’avonds had moeders de macaroni met poeder-saus en smac op tafel gezet en als toetje saroma gemaakt van magere fabrieksmelk. Bij de koffie een koek en een peuk, en o ja vergeet die mars,cola en chips niet die tussendoor gesnackt werd. Het hart en vaatspook wachtte op de drempel om toe te slaan. En de eerlijke roomboter, volle boerenmelk, pure yoghurt van vlak na de oorlog stonden in het verdomhoekje. Laat ik iets meer vertellen over de zuivelproducten, tenslotte is nog altijd Nederland een zuivelland.

Verzadigd vet in volle zuivelproducten, ja ‘verzadigd’ tuurlijk!

Dat wil zeggen dat je na het eten van een bak volle yoghurt een meer verzadigd gevoel hebt dan wanneer je de magere variant naar binnen lepelt, bovendien bevat het vet in zuivel de benodigde enzymen om de melksuiker [lactose] goed te kunnen verteren. Helaas is dit effect wel wat verminderd sinds men de rauwe melk is gaan pasteuriseren. Maar wat kwam er op de markt, allerhande magere yoghurtjes met kleurstoffen, smaakstoffen en vooral veel suiker. Want het woordje ‘mager’ werd een magische term die mensen koppelde aan gezond. Vet verzadigd, dus je hebt eerder genoeg, dus je eet er minder van, mager met suiker verzadigd nauwelijks, sterker nog het doet je verlangen naar nog meer zoet juist toenemen, nog maar een mueslireep erbij [ook suiker], en dan vinden we het gek dat we zwaarder en ongezonder zijn geworden. Maar weinig mensen durfden nog volle producten te kopen, bang gemaakt door de maffia 3 eenheid, voedingscentrum [schijf van vijf] , de medisch wereld en de farmaceutische industrie. En wat hebben ze lekker de buidel gevuld. Denk om uw cholesterol mensen, denk om uw hart!

Wist je trouwens dat Cholesterol onder Steroïden valt, samen met o.a testosteron, corticosteron en progesteron. Dat zijn hormonen. Cholesterol valt dus onder kopje hormonen. Hormonen behoren tot de vetstoffen. In het boek ‘Weet wat je eet’ schrijft Daan de Wit iets interessants wat mij opviel: De onverzadigd vetzuren die het alfa-linoleenzuur [Becel weet je nog] bevat, worden in de hersenen omgezet in verzadigde vetten! Marjolein Dubbers schrijft in haar boek ‘Het Energieke vrouwen voedingskompas’ : Zoveel vrouwen zijn moe en te zwaar omdat ze te weinig gezonde vetten binnen krijgen en hun
energie vooral halen uit suikers en koolhydraten. Als je te weinig cholesterol eet maakt je lichaam het alsnog zelf aan. Zonder Cholesterol is het eenvoudig niet mogelijk om nieuwe celwanden en zenuwweefsel te maken.

Door het eten van bewerkte ongezonde voedingsmiddelen die vooral worden gemaakt met kunstmatig geharde zonnebloemolie en veel suiker beschadigen je aderwanden en celwanden. We zijn de laatste jaren veel meer zonnebloemolie [omega 6] gaan gebruiken. Een ideale balans in omega 6 en 3 is 5 – 1, echter tegenwoordig krijgen we een verhouding van 25 – 1 binnen, dat betekent dat onze omega 6 inname veel te hoog is wat weer ontstekingen in het lichaam veroorzaakt. En dus ook die ontstekingen aan de binnenkant van onze aderen. De reden dat men hoge concentraties LDL-cholesterol in de aderen vindt komt omdat cholesterol in feite de schade wil repareren. Het cholesterolspook blijkt een goede fee te zijn. Volg je me nog? Maar de Dokter meet een hoog cholesterolgehalte, denkt o jee hartinfarct op komst en schrijft cholesterolverlagende pillen voor [farmacie ook weer blij].

Het leed is geleden denkt men, cholesterol gaat omlaag en we blijven vrolijk Becel en andere chemische troep eten, en we gooien nog even een cholesterolverlagende pil naar binnen, probleem opgelost. Maar die ontsteking zit er nog omdat die pil het cholesterol [de goede fee] heeft weggejaagt, zie je hoe raar dit in elkaar steekt? Alsof we niet zelf kunnen nadenken, we volgen achteloos het advies van onze huisarts, die het eigenlijk ook niet weet, de wetenschap heeft niet altijd gelijk en toch geloven de meeste mensen in de indoctrinerende adviezen en volgen ze klakkeloos alles op. Al eerder toen ik een jaar of 30 was las ik in mijn lijfboekje ‘we eten ons ziek’ dat de oorzaak van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed gevonden moet worden in het hoge suikergebruik en een daardoor te sterk schommelende suikerspiegel. Ik las over hoe margarines worden gemaakt en kwam tot de conclusie dat zoiets meer kwaad dan goed zou doen in het menselijk lichaam.

Hoera voor de natuurlijke roomboter, een levensmiddel.

Ik heb 25 jaar geleden de roomboter weer omarmd en koop ook nu zonder ‘mager’ schuldgevoel volle melk met roomkraag en volle yoghurt en kwark en koop dit het liefst biologisch of bij de landwinkel. Genieten joh zo’n schaaltje volle kwark met verse aardbeien en wat hennepzaad erover. Hennepzaad heeft trouwens de perfecte balans in omega 6 en 3 en zo voorkomen we weer ontstekingen. Wat mij betreft: Vet erin, suiker eruit!

Meer relevante blogs

Goede Voornemens in haalbare kleine stappen.

Voordat het nieuwe jaar begint, hebben veel mensen al een lijst met goede voornemens klaar staan....

Kruiden en specerijen, stel je basis assortiment zelf samen.

Vandaag kwam ik op mijn NOS-app een bericht tegen over dat er in kant en klare kruidenmixen te...

Speculaas dadel-notenballetjes

Een gezond snoeperijtje die zo gemaakt is. Nodig: Een kleine keukenmachine met snijmes....