Nee, een pompoen is geen ingewikkelde slacht-oefening! En ja, je kookt de schil gewoon mee.
Pompoen soep is echt zo’n makkelijke en smakelijke soep om te maken, het is gewoon een kwestie van een aantal spulletjes bij elkaar in de pan doen, koken, staafmixer erin en nog met wat leuke ingrediënten afmaken.
Nodig:
Braadpan [in mijn geval] of een grote soeppan.
Ingrediënten:
1 Harissa pompoen liefst een biologische omdat de schil ook mee kookt.
1 grote winterpeen
1 gele paprika
1 ui en 4 tenen knoflook
stukje verse gember
2 groente bouillonblokken
1 liter water.
specerijen: kerriepoeder, kurkuma, gemberpoeder, paprika poeder. denk aan een theelepel van alles.
peper en zout uit de molen.
om af te maken, dus om op de soep te strooien: scheut olijfolie, chilivlokken als je van pittig houdt, en bijvoorbeeld wat geroosterde pompoenpitten [kun je kant en klaar kopen, bv van t merk Smaakt] of gewoon lekker een klodder crème fraiche erop.
Aan de slag:
was de pompoen en snijd met een groot scherp mes de kop en kont eraf.
zo dat is 1, nu door de helft en daarna 4 kwarten. Schep het binnenste eruit, dus de draden en de pitten.
Snijd de kwarten pompoen in grove stukken van pakweg 3 bij 3 cm.
Schenk het water in de braadpan of de soeppan, de bouillon blokken erbij en de pompoen stukken. Zet op het vuur. Voeg de in stukken gesneden wortel, ui, knoflook en paprika toe evenals de specerijen, en de fijn geraspte gember.
wist je dat je een stuk gember heel makkelijk met een lepeltje kunt schillen?
Breng aan de kook, en laat de soep een half uurtje doorkoken. Als de stukken groenten goed gaar gekookt zijn kun je de staafmixer door de soep roeren [wel aanzetten natuurlijk]. Is de soep lekker romig gepureerd dan komt het leukste: het opmaken van het bordje pure gezondheid.
Het afmaken van je pompoensoep,
Twee ingrediënten zijn belangrijk voor de opname van voedingstoffen in je lichaam en dat is de olijfolie en de peper. Vind je olijfolie niet lekker in je soep kies dan voor een scheutje room of crème fraiche. Het is belangrijk dat er iets van vet toegevoegd wordt. Dan de peper, je hebt vast wel eens gelezen dat de peper helpt bij de opname in je lichaam van de kurkuma. Verder kun je je soep versieren met pompoenpitten en bv chilivlokken.
En dan een snee goed desembrood erbij van het Vlaamse broodhuis of van Jordy’s of van eigen hand natuurlijk[recept komt binnenkort].
Smullen maar!