Krachtige combi: citroen en gember.

door | dec 6, 2021 | Verhalen, Voedingstips

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, zit ik thuis omdat ik corona heb. Ik dacht de Corona-dans te ontspringen maar dit hardnekkige virus vond mij; kip ik heb je. Zo’n thuistest doet me denken aan een zwangerschapstest, alleen ben je dan blij [meestal dan] als je de twee streepjes ziet. Het moest even bij mij doordringen dat ik het gevreesde griepvirus daadwerkelijk heb. Het vreemde aan deze griep is de tijdelijke [mag ik hopen] verdwijning van smaak en geur. Dat is zo gek, nadat ik drie dagen als een zombie in bed doorgebracht had, kreeg ik ineens zo’n zin in drop en truffel pepernoten dus Thomas op pad gestuurd, maar na twee pepernoten en een dropje kwam ik tot de conclusie dat dit totaal geen zin heeft. De structuur in mijn mond en mijn hersenen registreren wel dat t om drop en pepernoten gaat, maar mijn smaakpapillen laten het totaal afweten. Zonde van de calorieën, dus dicht die zakken, opruimen en wachtend op betere tijden, ik zet maar weer een kop gember thee met citroen en honing, lekker veel citroen want mijn kaken trekken er toch niet van samen .

Als je een flinke griep hebt, heeft je lichaam geen behoefte aan voeding, wel aan vocht.

Citroen en Gember zijn een krachtige medicatie als je griep hebt, liefst nog een lepel honing erbij. Gember helpt bij keelpijn, verstopte neus en koude rillingen, je lichaam krijgt het warm van gember. Citroen heeft een reinigende werking in het lichaam en de vitamine C helpt bij de weerstand, honing erin kan de keel nog wat verzachten, en de smaak verbetert hoewel dat bij Corona niet uitmaakt. Als je ziek bent, een flinke griep hebt, heeft je lichaam meestal geen behoefte aan voeding, wel aan vocht. Warme theeën en kippen of runderbouillon zelf getrokken van schenkel of een biologische kippenpoot zijn wonder middelen bij Griep. Je lijf is druk bezig met het opruimen van de indringers en besteed zijn energie daaraan in plaats van het verteren van eten, daarom heb je ook meestal geen trek. ” Kind, je moet wat eten om aan te sterken” klinkt het vaak bij bezorgde moeders, goed bedoeld natuurlijk, maar dat aansterken komt later wel, eerst moet je lichaam de zaak beter maken, gun jezelf de tijd daarvoor en slik alleen paracetamol als je verhoging echt te hoog wordt. De paracetamol verlaagd de koorts en dat is niet altijd een goed idee, omdat koorts als het ware de ongein in je lijf ‘verbrand’. Laat dat zoveel mogelijk zijn gang gaan. houd je lijf gehydrateerd met thee, water en bouillon en kijk wanneer je lichaam het signaal geeft om wat te eten, dat je weer wat honger krijgt, en start dan met een kom vers fruit. Fruit is licht verteerbaar, makkelijk opneembaar, veel vitaminen en een energie-leverancier. Veel mensen gunnen zich geen tijd om uit te zieken, strip pillen erin, koffie en gaan, maar dan put je je lichaam nog meer uit, en er komt alsnog een moment dat je lijf keihard op de rem trapt.

Gun jezelf dat moment van compleet bij jezelf zijn, onder een dekentje, met een goed boek die je altijd al wilde lezen, een grote mok verse gember-citroen thee met honing en vind de rust om echt beter te worden.

Meer relevante blogs

Goede Voornemens in haalbare kleine stappen.

Voordat het nieuwe jaar begint, hebben veel mensen al een lijst met goede voornemens klaar staan....

Kruiden en specerijen, stel je basis assortiment zelf samen.

Vandaag kwam ik op mijn NOS-app een bericht tegen over dat er in kant en klare kruidenmixen te...

Speculaas dadel-notenballetjes

Een gezond snoeperijtje die zo gemaakt is. Nodig: Een kleine keukenmachine met snijmes....