Goede Voornemens in haalbare kleine stappen.

door | dec 13, 2021 | Verhalen

Voordat het nieuwe jaar begint, hebben veel mensen al een lijst met goede voornemens klaar staan. Helaas zijn er maar weinig mensen die hun lijst daadwerkelijk realiseren, laat staan volhouden. Dat vergt namelijk enorme discipline en we zijn nu eenmaal geen Conor Mc Grecor’s. Kleine gedragsveranderingen kunnen wel een haalbaar doel zijn die het einde van het volgende jaar halen.

Wat is dat toch met ons mensen, hoezo moeten we goede voornemens hebben voor het nieuwe jaar? Alsof je het afgelopen jaar niet je uiterste best hebt gedaan. Net als het plan om het volgende hippe dieet te gaan volgen sneuvelen genomen voornemens vrijwel in de eerste week van januari. Hoe komt het toch dat we zulke watjes zijn, niks kunnen volhouden, geen discipline [uitzonderingen daar gelaten]. Vervolgens zijn we teleurgesteld. vervloeken we onszelf; ‘wat heb ik toch een doorzettingsvermogen van aardbei!’ De signalen die we met dit soort negatieve gedachten ons lichaam insturen zijn vervolgens een aanslag op de weerstand en ons welbevinden. Hoofdpijn, buikpijn, depressieve gevoelens, andere pijntjes, lage energie enzovoort kunnen het gevolg zijn. Serieus? Wat doen we onszelf aan?

Wij mensen zijn nu eenmaal gewoonte dieren, we creëren hardnekkige gewoontes in ons leven, die vaak heel moeilijk af te leren zijn. Veelal krijgen we die met de paplepel ingegoten van kleins af aan, omdat ouders ook hun gewoontes hebben, meegekregen, eigen gemaakt en die weer doorgeven aan hun kinderen, zo houden we menselijke gewoontes generatie na generatie in stand. Dat is niet erg hoor, kan heel fijn zijn, veilig en vertrouwd. Maar zoals ik al schreef, gewoontes zijn hardnekkig en het kost tijd en aandacht wil je daar wat aan veranderen. Het is daarom niet verwonderlijk dat als je besloten hebt met een ‘smoothie-dieet’ te gaan starten in Januari, maar je eigenlijk totaal niet houdt van smoothies, laat staan die groene zooi, dat dit voornemen voor jou niet gaat werken.

Onbewust verzet je je ertegen en laat je via je gedachten je lijf weten dit eigenlijk niet te willen, het hele smoothie-verhaal wordt onverteerbaar, met alle gevolgen van dien. En dat terwijl je vriendin of collega er wel heel goed op gaat, maar dat komt waarschijnlijk omdat ze het drinken van smoothies heerlijk vindt. Wat ik hiermee bedoel is dat je voor jezelf moet uitzoeken wat voor jou haalbaar is. Bijvoorbeeld, als je gewend bent om in de middags rond 4 uur altijd een pakje Sultana te eten, neem je dan eens voor dat je 2 keer in de week Sultana gaat vervangen door een stuk fruit, dit wordt dan je nieuwe verander-gewoonte. Scheelt gelijk in kruimels rond je werkplek. Wat je daarna nog kunt veranderen is die appel bewust op te eten, gooi je bureau stoel een stukje naar achteren, draai je hoofd een paar rondjes, kijk uit t raam tijdens t eten van je Appel, of nog beter, ga even een ommetje maken samen met je appel, neem dan gelijk je collega mee, die zich had voorgenomen meer te bewegen in het nieuwe jaar.

Onbewust verzet je je ertegen, je laat via je gedachten je lijf weten dit eigenlijk niet te willen, het hele verhaal wordt ‘onverteerbaar’ met alle gevolgen van dien.

Kleine gedragsveranderingen aan brengen in je dagelijkse leven hebben veel meer waarde voor je dan drastische voornemens. Neem nou die dry-januari-hype, leuk en fijn initiatief, maar ook bij dit drastische plan zijn er weinig volhouders. Want lekker even een wijntje of biertje gaan drinken op de vrijdagmiddag na het werk om het weekend in te luiden is zo gezellig en sociaal. Je wordt er vrolijk van en laad er van op. En laten we eerlijk zijn dat kan een mens heel goed doen. Een cola of een spa rood nippen voelt dan toch een beetje sneu. Maar je hoeft je ook niet gelijk lam te zuipen, een goede nieuwe gewoonte kan zijn dat spaatje rood naast je glas wijn te zetten. Als jouw hardnekkige drang is om elke dag na je werk even te ontspannen met een glas wijn kun je besluiten dit te verminderen, bijvoorbeeld alleen op de woensdagen en de vrijdagen wijn voor jezelf in te schenken, neem op de andere dagen een warme kop thee, koop een smaakje waar je dol op bent. Dit scheelt dan al gauw drie serieuze glazen wijn per week. Bouw het af, daarmee behaal je winst en voel je je trots als dat gelukt is. En lukt het toch een keer niet omdat je op dinsdag een aanvaring met een dwarsliggende collega had, dan is er ook geen man overboord als je toch de dag een keer afsluit met een glas wijn, fuck die collega, ‘ Salud’.

Ik zelf heb bijvoorbeeld een bloedhekel aan het drinken van een glas water in de ochtend. Want dat is gezond, wordt gezegd, het liefst nog met citroensap enzovoort. Ik krijg het gewoon niet weg, ik heb dus besloten voor mezelf dat ik genoegen neem met twee slokken water na het tandenpoetsen, ik neem een grote mok groene thee in de ochtend bij mijn ontbijt en verder probeer ik eraan te denken om elke keer als ik naar het toilet ben geweest een glas water te drinken. Het voornemen om meer water te drinken is voor mij op deze manier haalbaar zonder dat ik de hele dag rond loop te sjouwen met zo’n hippe bidon gevuld met water en komkommerschillen, jakkes.

Dus mijn tip voor het nieuwe jaar is, ga eens na voor jezelf wat jouw gewoontes zijn en kijk of je er happy mee bent of dat je misschien iets zou willen veranderen. Maak doelen haalbaar zodat je een tevreden uitkomst hebt. En wat dry-Januari betreft, ik start bij deze de Semi-dry-Januari, gewoon je drank-gewoonten halveren, bij elk glas alcohol een glas water. Ik heb een vriend die zweert bij 2 colaatjes na 2 biertjes, we maken er soms grapjes over maar dit is gewoon een heel slimme gewoonte. Zelf zou ik die cola voor spa rood omruilen, maar dat is persoonlijk. Op naar de Vrij-Mi-Bo, en alvast een fijn 2022, proost!

Meer relevante blogs

Kruiden en specerijen, stel je basis assortiment zelf samen.

Vandaag kwam ik op mijn NOS-app een bericht tegen over dat er in kant en klare kruidenmixen te...

Speculaas dadel-notenballetjes

Een gezond snoeperijtje die zo gemaakt is. Nodig: Een kleine keukenmachine met snijmes....

Krachtige combi: citroen en gember.

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, zit ik thuis omdat ik corona heb. Ik dacht de Corona-dans...