Broodbuik

door | nov 15, 2021 | Verhalen

Ik had vroeger een vriendinnetje waar ik tussen de middag regelmatig ging eten. Dat vond ik altijd heel leuk omdat ik mij verheugde op de dikke zelf gesneden boterhammen, ze hadden van dat bruine ‘knip’ brood, daarop ging een laag boter en dikke plakken kaas die haar moeder met een mes afsneed van een grote homp jong belegen kaas. Daarbij kregen we een beker volle melk en nog een mandarijn als toetje. Een simpel en duidelijk lunch bordje die we altijd aten aan de keukentafel of met mooi weer aan de buiten tafel. Het was een zalige lunch en mijn buikje knorde er dankbaar van. Ik had daar toen al oog/waardering voor en vroeg meteen thuis aan mijn moeder of ze ook datzelfde brood wilde kopen. Die herinnering aan dat simpele bruine knipbrood is me altijd bijgebleven, ik kocht het later ook regelmatig voor mijn eigen kinderen. Maar uiteindelijk vond ik de uitkomst een teleurstelling, het haalde t niet bij mijn kinderlijke beleving van toen. Tegenwoordig kun je bij de bakker en in de supermarkt kiezen uit veel verschillende soorten brood. Meergranen, waldkorn, mais, zuurdesem, stevig brood, spelt, volkoren en grofvolkoren, melkwit, allison en noem maar op. Helaas zijn de meesten verrijkt met E-nummers voor houdbaarheid, gebrand moutmeel voor de donkere kleur, glucose/fructose stroop en allerlei stoffen die niet thuishoren in een goed brood. We zijn het spoor een beetje bijster op brood gebied [op andere gebieden ook maar dit even ter zijde].

Als consument kunnen we hier verandering in brengen door andere keuzes te maken.

Ook bij de gewone Hollandse bakker kun je niet meer een simpel gezond brood kopen en als dat wel zou kunnen dan klagen mensen erover dat t gezonde brood na 1 dag al oud is. In Frankrijk doen ze dat beter, bakken ze brood met de bedoeling dat het in 1 dag op gaat. Meel, water, gist en zout verder niks, fransen zijn gewend elke dag even naar de Boulanger te lopen voor een vers stokbrood of een pain complet. Er zijn wel bakkers in Nederland die op deze manier brood maken, b.v het Vlaamse broodhuis of Jordy-bakery, jammer dat dit soort bakkers niet in elk dorp of stad te vinden zijn. Als consument kunnen we hier verandering in brengen door andere keuzes te maken, dit betekent geen genoegen meer nemen met het kleffe Nederlandse fabrieksbrood dat 2 weken goed blijft. waar ik woon hebben ze helaas niet zo’n heerlijke frans-achtige bakker, ik zoek dan ook mijn heil bij de online supermarkt, Crisp waar ze o.a. het brood van Jordy verkopen + zeer lekkere echte Franse Croissants, waar ik mijn vriezer graag mee vul. Daarnaast heb ik nog 2 opties: zelf bakken of het stevige spelt van Albert Hein. Dit laatste is naar mijn mening de beste optie op brood gebied in de supermarkt, een brood waar mijn buik ook redelijk blij van wordt. Wij Nederlanders zijn erg gehecht aan het eten van brood, het is ook een makkelijke manier om zo een lunch mee te nemen naar school of werk, met plakjes kaas of iets van vleeswaren erop, pindakaas of twee speculaasjes, ook ik ging met een dergelijk lunchtrommeltje naar school, maar met de kwaliteit van ons brood is al langere tijd veel mis en dus zijn de voedingsstoffen die je binnenkrijgt van een dergelijke lunch minimaal. Het graan waar ons brood mee gebakken wordt is niet meer van een superieure kwaliteit en men denkt met het donkere meergranen brood een gezonde keuze te maken, maar dergelijk brood is gemaakt van tarwebloem en gekleurd met donker moutmeel en gebrande suikers, zit daar ook nog Nutella op dan werk je een tijdbom naar binnen. Flinke porties suiker gaat er elke dag weer opnieuw ons lijf in met alle gevolgen van dien. 

Toen hebben we bedacht dat we maar geen brood meer moesten eten, te veel koolhydraten, deze zijn ongezond. Maar wat moet er dan mee in dat lunchtrommeltje? Stukken komkommer, snoeptomaten, stukken kaas en opgerolde plakken ham of een supergezonde salade met quinoa, bietjes en feta afgemaakt met chiazaad? Dat is in het begin leuk en spannend maar geen mens houdt dat een leven lang vol. We zijn tenslotte eigenwijze kaaskoppen met bijbehorende tradities en gewoontes. 

Als we nou eens moeite doen voor een goed biologisch [zuurdesem] brood en daar dan eerlijke roomboter op doen, plakjes rauwmelkse boerenkaas met wat  komkommer of tomaat om t chic te maken, ik weet zeker dat jouw buik er blij van wordt, mits je geen allergieën voor dergelijke voeding hebt natuurlijk, echte voeding voel je terug in je welzijn, in je energie-level en dat is gezond. Voor mij is Brood dan ook geen verboden product, maar de kwaliteit daarvan is een must of daar nu een knip in zit of niet.

Meer relevante blogs

Goede Voornemens in haalbare kleine stappen.

Voordat het nieuwe jaar begint, hebben veel mensen al een lijst met goede voornemens klaar staan....

Kruiden en specerijen, stel je basis assortiment zelf samen.

Vandaag kwam ik op mijn NOS-app een bericht tegen over dat er in kant en klare kruidenmixen te...

Speculaas dadel-notenballetjes

Een gezond snoeperijtje die zo gemaakt is. Nodig: Een kleine keukenmachine met snijmes....